Mørdejstærte med karamel og chokoladeganache

Jeg er ikke vildt god til at lave tærter, da jeg synes dejen er en smule svær at arbejde med og komme i en tærteform. Meeeen, det skal ikke afholde mig fra at kaste mig ud i det, for øvelse gør jo mester, som man siger 🙂
Denne her smækre, søde sag smager rigtig meget af Twix, så hvis du er til det, er det lige noget for dig.
Jeg har lavet tærten i en form på 18 cm i diameter.
Ingredienser
Mørdej
250 g mel
100 g smør (stuetemperatur)
1 æg
1 tsk vaniljesukker
Karamel
50 g smør
100 ml piskefløde
120 g sukker
2 spsk lys sirup
Chokoladeganache
150 ml piskefløde
150 g mørk chokolade
Pynt: Lidt hakkede nødder og *ganache-roser
Fremgangsmåde
Mørdej
- Bland mel, flormelis og vaniljesukker i en stor skål.
- Kom det bløde smør ned i skålen i små stykker og ælt dejen med hænderne til smørret er helt opløst.
- Kom nu ægget i dejblandingen og brug en elpisker med dejkroge for at få dejen helt glat og smidig.
- Stil dejen på køl i mindst 30 minutter inden du skal rulle den ud.
- Tag dejen ud, drys lidt mel på bordet og rul dejen ud i cirka 3 mm tykkelse.
- Smør hele din tærteform med smør. Tryk dejen ud i tærteformen og husk at trykke det godt op ad kanterne.
- Prik huller i dejen med en gaffel og bag den ved 200 grader varmluft i 10 minutter.
Karamel
- Brug en teflonbelagt gryde og start med at smelte smørret. Kogepladen skal stå på højt blus hele tiden, da det skal op og koge.
- Tilsæt fløde, sukker og sirup og rør rundt med piskeris indtil sukkeret er opløst.
- Rør rundt i ny og næ og brug et termometer, så du kan holde øje med temperaturen.
- Når karamellen har en temperatur på cirka 117 grader, så er den klar. Det burde ikke tage mere end 5 minutter.
- Hæld den flydende karamel over tærten og stil det på køl indtil karamellen ikke længere er flydende.
Chokoladeganache
- Hak mørk chokolade og hæld det ned i en skål.
- Varm piskefløden op i en kasserolle og tag den af blusset lige inden det begynder at koge.
- Hæld det varme fløde nedover chokoladen og lad det stå i 2-3 minutter indtil chokoladen er blødt op.
- Tag et piskeris og pisk det indtil chokoladen og fløden er blandet sammen til en flydende masse og hæld det direkte over tærten. *Gem en smule ganache til at pynte kagen.
- Stil tærten på køl i mindst 4-5 timer, gerne natten over.
Pynt:
- Tilføj 1 spiseske blødt smør til den lille mængde ganache du har gemt.
- Rør det godt sammen og kom det i en sprøjtepose med en stjerneformet tylle.
- Hak lidt nødder og drys over kagen og start med at danne roser hele vejen rundt langs kanten.